Szparagowe konwersacje:)
Zanim nadrobię zaległości i napiszę o spotkaniu z lekarzami rodzinnymi, występowaniu na jednej scenie ze Stanisławem Soyką, odnalezieniu kawałka Toskanii i Pana Mamma Mia w Karpaczu, szalonych urodzinach oraz sukcesie książki – wrzucam obiecany Adzie, Robertowi i Michałowi przepis na szparagi w boczku, które…
… przygotowywałam na zamówienie moich dzieci na Dzień Dziecka, konwersując równocześnie na Fejsie:)
Szparagi w boczku
Składniki:
- 12 białych i 12 zielonych szparagów
- wywar z resztek ze szparagów (1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki masła)
- 12 plastrów wędzonego boczku
- olej do posmarowania blachy
- parmezan
Sposób przygotowania
Szparagi dokładnie umyć. Odciąć twarde końce. Pędy obrać (zachować obierki do wywaru):
- białe: 1-2 cm od główki
- zielone: dolna część w 1/3
Wywar gotować 30-40 minut. Wyjąć obierki. Włożyć białe szparagi. Po 1 minucie dodać zielone. Gotować 4-5 minut. Wyjąć ostrożnie łyżką cedzkową. Osączyć.
Nagrzać piekarnik i blachę do 250 stopni C.
Po jednym białym i zielonym szparagu owinąć plastrem boczku. Gorącą blachę polać olejem, ułożyć szparagi i włożyć do piekarnika.
Obniżyć temperaturę do 200 stopni C.
Piec przez 8 minut – w tym czasie raz obrócić.
Podawać posypane tartym parmezanem.
Personal branding przez dobre gotowanie:) Smacznego!!!
A teraz zapraszam do dzielenia się swoimi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami na szparagi. Ja dziś będę robiła w wersji po polsku, czyli z posiekanym ugotowanym żółtkiem, natką i bułeczką na maśle jak do kalafiora. Też pyszne:)